Va placut articolul. Dati un share!

Business

Cum au trait Volvo si Rolex cu impresia ca fac afaceri cu un regim totalitar si au fost lasate cu buza umflata

Cum au trait Volvo si Rolex cu impresia ca fac afaceri cu un regim totalitar si au fost lasate cu buza umflata

De două ori pe an, în fiecare an începând cu 1974, guvernul suedez îi cere în mod oficial Coreii de Nord să-şi achite datoriile legate de achiziţia a 1.000 de unităţi din sedanul Volvo 144

In timp ce guvernul suedez se chinuie sa-si incheie socotelile cu statul coreean, prin recuperarea a celor 280 de milioane de euro, unele companii straine nu se lasa intimidate de sanctiuni si cauta oportunitati in aceasta tara.

Valoarea initiala a tranzactiei a fost de 600 de milioane de coroane sau 62,02 milioane de euro la cursul actual, insa aceasta a crescut cu 280 de milioane de euro odata cu cresterea dobanzilor.Coreea de Nord, nu are, se pare, niciun gand de a-si onora datoria externa.

„Volvo Cars a asigurat tranzacţia prin intermediul agenţiei suedeze EKN, iar din acest motiv Volvo nu a avut de suferit când Coreea nu şi-a onorat datoria“, spune printr-un comunicat Per-Ake Froberg.

Un numar mare de companii suedeze din domeniul ingineriei nu au fost la randul lor platite pentru proiectele realizate in anii ’70.De asemenea, guvernul de la Phenian datoreaza si 176,01 milioane de euro producatorului elvetian de ceasuri Rolex.

„Aceste companii văd o oportu­nitate pe o piaţă nouă, emergentă, deşi una cu probleme serioase, şi pur şi sim­plu încearcă să se convingă singure că de data asta lucrurile vor sta altfel“, spune Robert Dujarric, director al Institu­tului de Studii Asiatice Contem­porane de la Temple University.

De altfel, Coreea de Nord gandeste strategic cand vine vorba de plata datoriilor:  „Vor exista o mulţime de companii chineze care pot furniza produse esenţiale pentru regim, iar Phenianul va face cu siguranţă un efort să le plătească acestora.“

 

sursa: www.zf.ro

Va placut articolul. Dati un share!

Lasa un raspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.